Den prisvinnende forfatteren Katya Balen deler tankene sine om leselyst hos barn

Den prisvinnende forfatteren Katya Balen deler sine tanker om hvordan lesing forandret livet hennes, i forkant av den eksklusive Pickatale lanseringen av den nye juleserien hennes Rubys juleventyr.

Mine tidligste minner er alle om lesing. Å være redd og fascinert av Sedaks Wild Things mens jeg klamret meg til storebroren min for moralsk støtte slik at jeg kunne komme til slutten av boken.

Jeg var desperat lengtende etter en kjærlighet på pinne akkurat som den fra The Very Hungry Caterpillar. Liggende i sengen og høre på mamma som leser Pippi Langstrømpe, selv om jeg egentlig skulle ha sovet for en time siden, men sårt trengte bare en side til. Ta bussen med bestemor til biblioteket og få lov til å velge absolutt alt jeg ville. Historier som vever seg gjennom mine barndomsår og minner, og noen ganger blir jeg overrasket over hvor mye jeg plutselig husker en bok jeg helt hadde glemt. I forrige uke så jeg forsiden av Goodnight Moon, og plutselig var jeg igjen fire år og sa godnatt til en bolle full av grøt. Det var instinktivt og jeg kunne hvert eneste ord.

Kraften av å lese

Jeg vet at lesing alene og sammen med andre er det som gjorde meg til en forfatter. Det var det som gjorde meg i stand til å argumentere, kritisere og strukturere, i tillegg til å skape og forestille meg forskjellige ting. Men det var ikke det største lesingen ga meg. Leselyst er noe som har blitt med meg gjennom livet. Det er ikke bare én opplevelse – det blir en del av deg. Du er en kjede av bøker som strekker seg tilbake til dine første dager og videre mot dine siste. Historiene bygger deg, de får deg til å forstå, de kobler deg til familien din, vennene dine, livet ditt, kulturen din, til andre verdener og andre mennesker og andre liv.

Gleden ved å lese

Det ordet - leselyst. Det er så viktig. For jeg tror at bøker har gitt meg mer glede enn noe annet – muligheten til å plukke opp en bok og fordype meg i en ny verden, eller en ny følelse, eller et nytt liv. Lesing er en frihet, det er kontroll, det er valg, det er å ha ansvaret for hva du vil føle og når du vil kjenne på disse følelsene. Hva kan være bedre enn det?

Derfor er det så viktig for barn å ha kontroll over hva de leser – for all del, introduser dem for nye bøker og nye forfattere, men la dem ta valg uten å dømme. Hvis du ikke liker en bestemt bok, men de elsker den, så er det det som betyr noe. De får glede av det. Hvis du prøver å lage regler og grenser for den entusiasmen, blir det noe annet. La dem velge, la dem lese mye, la dem lese for dem og bare dem.


Mer om Katya Balen

Katya Balens debutroman for barn The Space We're In ble utgitt i 2019. Denne ble valgt til Sunday Times Children's Book of the Week, i tillegg til at hun mottok Branford Boase-prisen.

Katyas andre roman October, October vant i 2022 både YOTO Carnegie-medaljen og Shadowers’ Choice Award. Bare én uke senere ble October, October nominert til James Cropper Wainwright-prisen i tidenes første Children's Writing on Nature and Conservation-kategorien.

Siden October, October utgivelsen har Katya gitt ut flere bøker. The Light in Everything, som ble nominert til UKLA Book Awards 2023. Hun har også skrevet en novelle, Birdsong, utgitt av Barrington Stoke i juli 2022.

Når Katya ikke skriver, er hun mye på tur med de morsomme hundene sine Raffi og Mouse.

Rubys Juleeventyr er 24 magiske fortellinger som Katya har skrevet eksklusivt for Pickatale.

Trygt å bruke

Pickatale er utviklet for barn og alt innholdet er kvalitetssikret for barn. Kjøper du et abonnement fra oss, får du ingen ytterligere kostnader og ingen tilfeldige produkter blir lagt til ditt abonnement.

Brukervilkår

Personvern

Pickatale bruker informasjonskapsler på nettsiden. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger her.

Møt oss i sosiale medier