Sommerprat med Sigbjørn Dugal

Mannen bak Pickatale: Pickatale-gründer Sigbjørn Dugal er bosatt i Bejing med familien. Da han ble pappa, ønsket han å lese norske bøker med barna, men ble skuffet over utvalget. Da fikk han ideen til lese- og lytte-appen «Pickatale» som tilbyr tusenvis av bøker til barn.

For Pickatale-gründer Sigbjørn Dugal opplevdes lesing som tvang. Nå sprer han leseglede – både til de barna som er sterke på lesing, og til de som sliter.

– Hvilken bok er den første du kan huske at du leste som barn?
– Jeg husker at jeg leste i en bok om dyrene på en bondegård, hver kveld før jeg skulle legge meg. Jeg kunne den utenat!

– Hva gjorde lesingen for deg som barn?
– Lesing var tøft for meg. Når det var høytlesing på skolen, prøvde jeg å gjemme meg bak personen foran meg. Jeg har slitt med lesing helt siden jeg var barn, og jeg bruker fortsatt lenger tid på å lese dokumenter enn andre. Jeg har dessverre aldri følt gleden ved å bli dratt inn i en spennende verden når jeg har lest, men jeg husker godt hvor fint jeg syntes det var da jeg hørte hørespill på radioen på lørdagene.

– Hva er den personlige historien bak Pickatale? Hvorfor ønsket du å lage denne app-en som er eksklusiv for barn?
– Det startet med at jeg fikk barn selv. Ettersom jeg bor i Kina, ønsket jeg at barna mine også skulle få lese noen norske bøker. Jeg har alltid jobbet i teknologibransjen og er en tilhenger av digitale tjenester, men jeg fant bare flate PDF`er uten muligheter til interaksjon da jeg sjekket hva biblioteker og forlag hadde å by på på nett. Og når jeg omsider fant interessante bøker, så kostet de nesten like mye som trykte bøker. Her er det muligheter, tenkte jeg, og fikk ideen til lese- og lytte-appen «Pickatale».

– Hva ønsker du at dine barn og alle Pickatale-barn skal få ut av leseopplevelsen?
– Jeg ønsker å skape leseglede! De fleste barn har kanskje mellom 15 og 30 bøker i bokhylla. De fleste av bøkene er gaver fra andre eller bøker som foreldrene har kjøpt. Jeg ville skape et digitalt bibliotek med kvalitetsbøker til barna, et univers der barna kan få velge bøkene selv, enten de vil lese om tennis, dinosaurer eller prinsesser.

– Mange foreldre er engstelige for at barna bruker mye tid på skjerm. Hva vil du si til dem som tenker på at barna nå får sin lesestund på en telefon eller et nettbrett i stedet for en bok?
– En undersøkelse vi gjorde, viste at 70 % av foreldrene ønsket å lese fysiske bøker med barna. Jeg tror ikke den fysiske boka vil forsvinne på lang tid, men jeg klarer ikke å være negativ til at barn leser bøker på en skjerm. Da jeg vokste opp, så alle den samme TV-serien og kjøpte de samme LP-platene, men det er ikke slik vi konsumerer underholdning lenger. Måten vi konsumerer musikk, film og litteratur på har endret seg. Det skal gå kjapt. Vi forbrukere har selv drevet fram en endring, og barna våre har vokst opp midt i disse endringene. Hverdagen er hektisk og travel for de fleste barnefamilier, og det er ikke alle som har mulighet til å lese en halvtime i en fysisk bok hver dag. Jeg ønsker at mine barn skal få tilgang på gode leseropplevelser gjennom digitale plattformer som er på nivå med andre underholdningsprodukter de daglig bruker.

– Hva er dine tips til hvordan vi kan få barn til å få større leselyst?
– Jeg tror man kan skape leseglede for alle barn hvis man tilrettelegger for lesing på riktig måte. Med Pickatale kan barna både lese selv, lytte eller både lese og lytte hvis de vil. Jeg tror også veldig på å tilby mange ulike bøker som barna kan velge selv, og ikke minst bøker med ulik vanskelighetsgrad.

– Hvordan får du og barna tid til å lese på ferie og i hverdagen?
– Datteren min liker å lese, og jeg finner henne ofte i et hjørne med en bok eller et nettbrett, men sønnen min er ikke glad i å lese. Jeg må stå over ham i de 20 minuttene han skal lese hver dag, men heldigvis koser vi oss også med bøker på skjerm. Sønnen min liker bøkene om Kaptein Supertruse, og datteren min er veldig glad i en bokserie som heter «Madelene». Halloween-boka «Spookylicios» er favorittboka i Pickatale.

– Hva gjør lesing med barn – og hvilke eventuelle fordeler tar disse barna med seg inn i voksenlivet, mener du?
– Barn som blir lest for, og som leser selv, får med seg mange fordeler inn i voksenlivet. Ikke bare utvikler de leseglede og engasjement, men de blir også i stand til å forstå seg selv og andre, samt reflektere, tenke og leve seg inn i andres liv. Hvordan er det egentlig å være noen annen enn meg? Hvordan er det å vokse opp i en annen kultur? Hvordan er det å være annerledes? Dette er viktig kunnskap å ha med seg.

Få nyheter og oppdateringer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Trygt å bruke

Pickatale er utviklet for barn og alt innholdet er kvalitetssikret for barn. Kjøper du et abonnement fra oss, får du ingen ytterligere kostnader og ingen tilfeldige produkter blir lagt til ditt abonnement.

Personvern

Pickatale bruker informasjonskapsler på nettsiden. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger her.

Møt oss i sosiale medier